Tours Amsterdam
Amsterdam is de perfecte plek voor een citytrip. Sommige toeristen trekken misschien naar Amsterdam trekken voor het imago van seks- en drugsstad, maar er zijn heel wat andere redenen om Amsterdam te bezoeken.
Het symbool van de Nederlandse hoofdstad is de grachtengordel, maar je vindt er ook heel wat musea over de geschiedenis van de stad en over grote kunstenaars. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan het Anne Frank Huis of het Rembrandthuis en vergeet ook zeker de hoogste schommel van Europa niet!
1. Rondvaart op de grachtengordel
Wie aan Amsterdam denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan de grachtengordel. De grachten van Amsterdam zijn overal en je hoeft ze dan ook zeker niet te zoeken. De grachten werden zo’n 400 jaar geleden gebouwd en werden meteen het belangrijkste symbool van de stad. Sinds 1999 staan ze zelfs op de UNESO Werelderfgoedlijst. Je kan ze dan ook eigenlijk niet overslaan.
2. De Dam
De Dam is het hart van Amsterdam en de stad dankt ook zijn naam aan de plek. Aan het plein ligt het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument waar onder andere de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Amsterdam bezoeken zonder naar de Dam te gaan is geen goed idee. Breng een bezoekje aan het Koninklijk Paleis op de Dam, zo kan je er de marmeren Burgzaal bewonderen en kunstwerken uit de Gouden Eeuw.
3. De Wallen van Amsterdam
Amsterdam staat overal bekend om haar ‘red light district’, ook wel bekend als de Wallen. Het is daarom een plek waar je als bezoeker zeker eens moet passeren. Doe dat vooral wanneer het al donker is, want dan kleurt de omgeving helemaal rood door alle neonlichten. Er is ook de mythe van het ‘blue light district’, veel toeristen denken ten onrechte dat er in de ramen met een ‘blue light’ transseksuele sekswerkers aan het werk zijn. Deze mythe is ooit ontstaan door slecht ingelichte reisgidsen en is nu een eigen leven gaan leiden.
Er zijn z’on 750 prostituees per dag in Amsterdam werkzaam, dit gaat van raamprostitutie, striptenten tot seksclubs. Niet tegenstaande de activiteiten, is deze buurt zeker niet gevaarlijker dan de rest van Amsterdam.
4. Ajax Stadion: Johan Cruijff ArenA met gids
Voel het kloppende hart van Ajax tijdens een 75-minuten durende tour door de Johan Cruijff ArenA. De enthousiaste gids vertelt je van alles over het stadion en over Ajax, en neemt je mee naar de dugout, het veld en andere delen die normaal gesloten zijn.
5. EYE Amsterdam
Het EYE Amsterdam is een opvallend wit gebouw aan het IJ, tegenover het Centraal Station van Amsterdam. In het EYE Amsterdam vind je het filmmuseum van de stad waar je in de wereld van de film kan duiken. Er worden exposities gehouden over de filmgeschiedenis en over het maken van een film zelf die regelmatig aangevuld worden met tijdelijke tentoonstellingen over grote namen uit de filmwereld.
Daarnaast kan je in het EYE ook gewoon een film bekijken. Je zal er geen grote blockbusters uit Hollywood op de affiche zien staan, maar wel minder bekende arthouse-films.
6. Het Vondelpark
Wanneer je naar rust snakt tijdens je bezoek aan Amsterdam is het Vondelpark de plek waar je zijn moet. Het Vondelpark is het stadspark van Amsterdam en is sinds 1996 ook een rijksmonument. In de warme zomerdagen komen er veel mensen sporten, picknicken, barbecueën of heerlijk ontspannen in de zon.
Bezoek ook zeker het Vondelpark Openluchttheater tijdens de zomermaanden en koop een drankje in het vondelparkpaviljoen VondelCS. Er worden dan concerten, theater- en dansvoorstellingen opgevoerd in het park.
7. De Oude Kerk
De Oude Kerk werd in de veertiende eeuw gebouwd ter ere van Sint-Nicolaas en is daarmee het oudste nog overeind staande gebouw in Amsterdam. Er werd vijf eeuwen lang gebouwd en verbouwd aan het bakstenen gotieke gebouw. Binnen vind je veel graven van bekende Nederlanders zoals van de zeeheld Jacob van Heemskerck en van de eerste vrouw van de schilder Rembrandt. Ook zijn er nog drie orgels te vinden in de kerk.
Tot 1578 was het een katholieke kerk die de naam St. Nicolaaskerk droeg. Daarna werd het gebouw overgedragen aan de protestanten en veranderde de naam. Hoewel je deze kerk kan afhuren voor feesten en evenementen, blijft ze ook nog steeds de functie van protestantse kerk vervullen. De kerk is tegen betaling te bezoeken.
8. De Beurs van Berlage
Op het Beursplein doen de meest merkwaardige objecten dienst als gaslantaarns. Van hieruit heb je ook een goed zicht op de toren van het beursgebouw, de Beurs van Berlage. Daar staat het opschrift “Beidt uw tyd”, aan de overzijde van de toren staat “Duur uw uur“. Deze teksten willen de beleggers aanzetten voorzichtig te zijn, hun tijd te nemen, om dan pas hun slag te slaan.
Sedert eind vorige eeuw is dit gebouw niet meer in gebruik als beursgebouw. Het is nu een evenementenhal met kantoren. Zowel tijdelijke tentoonstellingen als optredens staan hier op de affiche. Het gebouw is niet te bezoeken behalve voor georganiseerde rondleidingen. Tijdens de rondleiding kan de toren beklommen worden.
9. Het Concertgebouw
Het Concertgebouw van Amsterdam werd in 1883 gebouwd volgens het ontwerp van architect Adolf Leonard van Gendt. Het nieuwe gebouw werd al snel een heel geliefd monument van de Amsterdammers. Het gebouw kent drie zalen waar jaarlijks zo’n 800 concerten worden gehouden. Het is één van de best bezochte concertzalen voor klassieke muziek.
10. De A’DAM Toren
De A’DAM Tower is de plek waar je heen moet voor een prachtig panoramisch uitzicht over de stad. Op de Lookout op het dak vind je daarnaast ook een bar waar je een drankje kan halen. Wie geen hoogtevrees heeft kan er ook op de hoogste schommel van Europa zitten. Op maar liefst 100 meter hoogte kan je hier boven de stad schommelen. De naam van de toren verwijst enerzijds naar de naam van de stad, maar is ook een afkorting voor Amsterdam Dance en Music. De toren is de creatieve speelhoek van de stad. Onder andere de A’dam Music School en een evenementenbedrijf zijn in de toren gevestigd.
11. Het Magna Plaza
Het Magna Plaza is een minder bekend monument van de stad en ligt verstopt achter het Paleis op de Dam. Het gebouw deed ooit dienst als postkantoor, maar is tegenwoordig een luxueus winkelcentrum vergelijkbaar met de Galeries Lafayette van Parijs en Harrods in London. Net als veel andere monumenten in de stad is ook het Magna Plaza opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst en is dan ook zeker een bezoekje waard.
12. De Waag
De Waag was vroeger een stadspoort op het water. Samen met de Munttoren is dit de enige nog overblijvende stadspoort van Amsterdam. De functie viel echter weg toen de stadsmuur begin 17de eeuw werd afgebroken. Het gebouw kreeg toen allerlei andere functies, waaronder functie als “waag”, een gebouw waar goederen werden gewogen, en huisvestte ook de gilden. Je kan het pand niet bezoeken. Een deel ervan wordt verhuurd als restaurant (In de Waag) en een ander deel aan de Waag Society (instituut voor kunst en wetenschap).
13. Madame Tussauds Amsterdam
Je Madame Tussauds voorstellen hoeft waarschijnlijk niet. In Amsterdam munten ze uit door hun ideale locatie op de Dam, de meest centrale plaats in de stad. Ook is de vestiging één van de beste van Madame Tussauds. Uiteraard kan je er bekende sterren zien alsof ze in levende lijve naast je staan. Zo kan je met Anne Frank of Van Gogh op de foto, ook het Nederlandse Koningshuis kan je er ontmoeten. Maar Madame Tussauds staat ook voor een unieke belevenis die jaarlijks een grondige wijziging ondergaat.
14. Westerkerk
De 17de eeuwse Westerkerk steekt boven alle gebouwen uit en kun je gemakkelijk herkennen door de keizerskroon op de 87 meter hoge toren. Deze werd aangebracht ter ere van Maximiliaan van Oostenrijk. In deze protestantse kerk is Rembrandt begraven, maar men weet zijn graf niet meer te vinden. Opnieuw valt het op dat er kleine winkeltjes tegen de gevel aan zijn gebouwd. Alsof het kuikentjes zijn, die schuilen bij moeder.
15. Begijnhof Amsterdam
Het Begijnhof werd gesticht in de 14de eeuw en ligt in het hartje van de stad. Als je binnenkomt zal je links een houten huis zien dat zou dateren van de 15de eeuw. De meeste huizen die je ziet zijn 17de en 18de eeuws. Ze werden grondig gerestaureerd en mogen alleen bewoond worden door vrouwen. Alhoewel er al 40 jaar geen begijnen meer zijn, is het nog steeds zo, dat er geen mannen wonen binnen de muren. Deze oase van stilte en groen heeft een mooie Engelse kerk. Deze kerk is sinds de 17de eeuw gevestigd in de voormalige Begijnhofkerk, die de begijnen hadden moeten afstaan aan de Engelsen. Recht tegenover de ingang zie je de katholieke kapel, die het verlies van de Begijnhofkerk moest compenseren.
16. Coffeeshops in Amsterdam
Wie Amsterdam zegt, zegt ook al snel wiet en coffeeshops. Al heeft het stadsbestuur al strengere regels opgelegd voor het kopen van joints en wiet toch zijn er momenteel nog altijd zo’n 110 coffeeshops in Amsterdam te vinden. Sinds het rookverbod van kracht is in de horeca is het natuurlijk raar dat je naar een coffeeshop gaat maar eigenlijk naar een aparte ruimte moet om een joint te roken.
Ben je nieuwsgierig hoe een coffeeshop eruit ziet, loop gewoon even binnen, kopen of consumeren is er niet verplicht. De bekendste coffeeshop van Amsterdam is waarschijnlijk wel The Bulldog.
17. Heineken Experience
Heineken is één van de 3 grootste bierbrouwers ter wereld. De groene flesjes met daarop een rode ster zijn zo goed al overal te verkrijgen. De Heineken Experience is een interactieve tentoonstelling waarin je alles te weten komt over het Nederlandse biermerk, je kan echter ook zelf aan de slag om bier te brouwen.
18. Foodhallen Amsterdam
Ben je in Amsterdam en wil je graag wat culinair experimenteren, dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan de Foodhallen. In overdekte foodmarkt in de wijk Oud-West (Bellamyplein), kan je genieten van een drankje of een hapje bij een van de 30 kraampjes. Culinaire start-ups komen je hier graag culinair verrassen.
19. Rembrandtplein
Het Rembrandtplein is ruim voorzien van restaurants, terrasjes en andere uitgaansgelegenheden, b.v. de Escape (discotheek) en De Kroon (café-restaurant, prachtig oud interieur!). Het is daardoor één van de bekendste uitgaansgebieden van Amsterdam, en de ideale plek om even uit te rusten!
Op het plein bevindt zich een beeld van de naamgever, Rembrandt, het oudste nog bestaande standbeeld van de stad. Een bronzen opstelling van zijn beroemdste schilderij, De Nachtwacht, staat er soms wel, soms niet. Je moet geluk hebben. Op nummer 47 zie je de voormalige Amsterdamse Bank, nu Booking.com, gebouwd door Berlage. Verder is er een waterpartij met rotsfontein.
20. Negen Straatjes Amsterdam
De Negen Straatjes zijn – hoe kan het ook anders – negen straatjes in de Jordaan waar winkelen centraal staat. Er zitten allerlei leuke boetiekjes, flagship stores van grote merken, eettentjes, cafeetjes, pop-up stores…. Het is er een gezellige drukte. Er is een paar jaar geleden ook een Nederlandstalige film opgenomen: Hartenstraat, vernoemd naar één van de straatjes.
Het gebied ligt tussen de Prinsengracht en Singel in. Veel van de straatnamen herinneren aan de handelaren en ambachtslieden die er vroeger woonden en werkten, en gespecialiseerd waren in het verhandelen en bewerken van huiden van reeën, herten, wolven, beren… Neem de tijd om rustig tussen de winkeltjes en eettentjes door te lopen en het allemaal in je op te nemen, te shoppen en/of iets te nuttigen.