Tours Brugge
Wat kan romantischer en meer inspirerend zijn dan een plaats die eruit ziet als een sprookjestoneel? De middeleeuws aandoende klinkerstraatjes van Brugge leiden naar tal van historische, bouwkundige en artistieke wonderstukjes. Bewonder de sierlijke huizen aan de vertakte kanalen, en je zult begrijpen waarom dit een favoriete bestemming is voor alle soorten reizigers. De hele stad ademt een sfeer van historie, liefde voor het moderne en enthousiasme voor de toekomst. Bezoek Hof Bladelin, het Groeninge Museum, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de klokkentoren en de markthallen.
1. Belfort
Het 83 meter hoge Belfort van Brugge, ook wel de Halletoren genoemd, is te vinden op de Grote Markt en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Op de plek van het gebouw stonden vroeger een aantal hallen waar wol en lakens verhandeld werden. In de dertiende eeuw werd er een stenen toren met een houten spits aan de hallen gebouwd.
Nadat een brand het hele complex verwoestte, werd er een nieuwe toren gebouwd op de 13de-eeuwse fundamenten. De toren staat sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Houd er wel rekening mee dat er slechts een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen kunnen en het daarom kan dat je even moet wachten.
2. De Burg
De Burg is een plein waar ooit de vestiging van Brugge heeft gestaan en is deel van de oudste kern van de stad. In 864 werd hier in opdracht van Boudewijn I met de IJzeren Arm een grafelijke vestiging gebouwd tegen de Noormannen. Het plein had oorspronkelijk toegangspoorten en was helemaal omwald. Tegenwoordig vind je hier echter vooral veel prachtige gebouwen in renaissance- of gotische stijl, zoals het stadhuis en de Heilig-Bloedbasiliek.
3. Stadhuis
Aan de Burg ligt het stadhuis van Brugge. Het gebouw werd opgetrokken rond 1400 en is daarmee één van de oudste stadhuizen van Nederland en België. Binnen het gebouw vind je veel indrukwekkende negentiende-eeuwse muurschilderingen en in de Gotische zaal kunnen bezoekers een goudgekleurd gewelf bewonderen.
4. Sint-Salvatorskathedraal
De Sint-Salvatorskathedraal in de oudste parochiekerk van Brugge. De bouw begon al in de twaalfde eeuw. Binnenin de kerk vind je een aantal bijzondere kunstschatten, waaronder een doksaal met orgel en een grote collectie schilderwerken met onder meer schilderijen van de Vlaamse Primitieven Dirk Bouts en Hugo van der Goes.
5. Jeruzalemkerk
De Jeruzalemkerk is één van de weinige private kerken in België. De kerk werd in de vijftiende eeuw gebouwd naar het grondplan van de kerk van het Heilig Graf in Jeruzalem. De Brugse kerk is te herkennen aan de sobere middeleeuwse bouwstijl en de grote bol op de toren van de kerk met daarbovenop het kruis van Jeruzalem.
6. Heilig-Bloedbasiliek
Aan de Burg staat naast het stadhuis de Heilig-Bloedbasiliek. De kerk heeft haar naam te danken aan het Heilig Bloed van Jezus dat er bewaard wordt. Het Heilig Bloed zou door Diederik van de Elzas, graaf van Vlaanderen, naar de stad gebracht zijn. Het gebouw bestaat uit twee kapellen, de gotische bovenkapel, de Basiuliuskapel, waar de relikwie bewaard wordt, en de kleinere romaanse Sint-Ivokapel. Beide werden in 1923 verheven tot basiliek.
Naast het relikwie van het Heilig Bloed zijn er nog meer bijzondere kunstvoorwerpen in de kapellen te vinden. De indrukwekkende architectuur is een andere reden om de basiliek zeker niet over te slaan bij een bezoek aan Brugge. Ook bijzonder om mee te maken is de Heilig-Bloedprocessie die met hemelvaart vanuit de basiliek gehouden wordt.
7. Jan Van Eyckplein
In het centrum van Brugge vind je het Jan van Eyckplein aan het begin van de Spiegelrei. Dit plein was het kloppende hart van het Bourgondische Brugge en het is nog steeds één van de belangrijkste pleinen van de stad. In het midden prijkt een standbeeld van Jan van Eyck, één van de Vlaamse Primitieven. Het plein is omzoomd met allerlei prachtige panden, waaronder de Poortersloge.
8. Begijnhof
Het Begijnhof ligt aan het Minnewaterpark. Om het hof heen staan heel wat pittoreske witgeschilderde huisjes die gebouwd werden tussen de zestiende en de achttiende eeuw. Het begijnhof zelf werd al in 1245 gebouwd in opdracht van Margaretha van Constantinopel, gravin van Vlaanderen. Vroeger leefden er vooral vrouwen die uit de maatschappij verstoten waren en velen daarvan wijdden hun leven aan God. Sinds 1927 doet het begijnhof opnieuw dienst als klooster en tot vandaag wonen er nog steeds nonnen. Een bezoekje brengen aan een van de huizen is mogelijk.
9. Poortersloge
De Poortersloge is te vinden aan het Jan van Eyckplein tegenover het Oude Tolhuis. Het gebouw dateert uit de vijftiende eeuw en werd gebruikt als vergader- en ontspanningsplaats van de rijke poorters van Brugge. Sinds de negentiende eeuw doet het historische monument dienst als rijksarchief.
10. Brugse reien
De historische binnenstad van Brugge is dooraderd met romantische kanaaltjes. De stad concurreert samen Giethoorn om de de bijnaam Venetië van het Noorden aan te danken. Brugge bezoeken kan niet zonder een boottochtje te maken op het netwerk van kanaaltjes. Zo kan je de prachtige stad vanop het water ontdekken terwijl je onder tientallen bruggen doorvaart. Je komt langs geheime plekjes die je vanaf de straatkant nooit gezien zou hebben.
11. Stadsschouwburg
De oude schouwburg van Brugge werd in 1869 gebouwd in renaissancestijl en heeft plek voor zo’n 700 man publiek. Het theater is één van de belangrijkste en best bewaarde stadstheaters in Europa. Het theater is onderdeel van het Cultuurcentrum Brugge, en er worden nog regelmatig producties opgevoerd. Er wordt niet alleen theater, maar ook dansvoorstellingen en concerten georganiseerd.
12. Choco-Story Museum
Het museum is gevestigd in een vijftiende-eeuws gebouw dat vroeger dienst deed als de wijntaverne Huis de Croone. Vandaag heeft de wijn plaats gemaakt voor chocolade, en dat ruik je meteen als je binnenkomt. Het museum toont de bezoekers hoe chocolade door de eeuwen heen ontwikkeld is en hoe een chocoladereep vanaf de cacaoboon gemaakt wordt. Natuurlijk mag je tussendoor ook verschillende soorten chocolade proeven!
13. Het Frietmuseum
Het Frietmuseum is het enige museum ter wereld dat vertelt over de geschiedenis van de nationale trots, de friet. In het museum krijg je te zien hoe frieten gemaakt worden en je zal versteld staan van hoeveel soorten frieten er bestaan. En ook hier mag je natuurlijk proeven.
14. Minnewaterpark
Het Minnewaterpark loopt ligt tussen het Centraal Station en het centrum van de stad. Het is zonder twijfel één van de meest romantische plekken van de stad. Vroeger deed het Minnewater dienst als binnenhaven van de stad, maar tegenwoordig is daar niets meer van te merken. Je vindt er een groot park vol bomen, leuke wandelpaadjes en een aantal schattige bruggetjes over het water. Het is daarom de perfecte plek om even tot rust te komen tijdens je bezoek aan Brugge.
15. Steenstraat
De Steenstraat is de grootste en belangrijke winkelstraat van de stad en wordt soms vergeleken met de Meir van Antwerpen. De winkelstraat begint bij het concertgebouw van Brugge op ’t Zand en loopt tot de Grote Markt. Shoppers vinden er niet alleen lokale winkels, maar ook bekende dure merken en winkels van minder prijzige ketens. Zelfs als je niet van plan bent om te gaan winkelen is het aan te raden om door de straat te lopen om de prachtige voorgevels te bekijken.
16. The Chocolate Line
Chocoladeliefhebbers kunnen niet alleen terecht bij het Choco-Story museum, maar kunnen ook eens langsgaan bij The Chocolate Line. Deze chocoladewinkel is één van de vele chocolatiers in de stad en is te vinden op het Simon-Stevinplein. Gerenommeerd chocolatier Dominique Persoone maakt de mooiste en lekkerste chocoladecreaties en er staan dan ook altijd mensen naar de etalage te staren.
17. Concertgebouw
Het Concertgebouw is geopend in 2002, toen Brugge Culturele Hoofdstad van Europa was. West-Vlaanderen had vroeger geen locatie waar grote orkesten en internationale gezelschappen konden optreden. Er werd een architectuurwedstrijd uitgeschreven en het ontwerp van de architecten Paul Robbrecht en Hilde Daem won de wedstrijd. In het Concertgebouw bevindt zich ook de toeristische dienst van Brugge.
18. ‘t Zand
De eerste treinen naar Brugge, rond 1840, kwamen aan op ‘t Zand. Al snel was het eerste stationsgebouw te klein. Het werd afgebroken om terug heropgebouwd te worden in… Ronse, waar het nu nog staat. Een paar jaar vóór de Tweede Wereldoorlog vertrok de laatste trein vanop ’t Zand. Tijdens grote werkzaamheden in 2016 werd de grote fontein die hier sinds 1986 stond verplaatst naar het Koning Albert I-park.
19. Historium
Het Historium werd geopend in 2012 en brengt bezoekers terug naar de middeleeuwen. Tijdens het parcours van een klein uur kom je langs 7 verschillende zalen terecht die je de sfeer van de 15de eeuw doen herbeleven. De leidraad is het schildersatelier van Van Eyck. Het verhaal dat in het Historium verteld wordt is verzonnen, maar alle decors waarin het verhaal geprojecteerd wordt, zijn historisch correct. Het bezoek verloopt in groepjes van maximum 20 personen. De uitgang gaat via het Duvelorium, een bierbar waar je naast Duvel ook nog andere Belgische bieren kan drinken.
Het Historium ligt naast het Provinciaal Hof, een neogotische gebouw dat toebehoort aan het Provinciaal Bestuur.
20. Vismarkt
Net als eeuwen geleden wordt in de overdekte vismarkt ook vandaag nog vis verkocht. Al hebben intussen ook kunstenaars en juwelenkraampjes de weg naar hier gevonden. Elke voormiddag van maandag tot zaterdag kan je op de vismarkt van Brugge verse vis kopen. Als je geen zin hebt om zelf aan de slag te gaan met de verse vis, kan je voor heerlijk bereidde visgerechten terecht in de visrestaurants rondom het plein of op het Huidevettersplein.
21. Bruggen in Brugge
Brugge wordt vaak “het Venetië van het noorden” genoemd, een titel die het te danken heeft aan het groot aantal bruggen die de binnenstad telt. Heb je een idee hoeveel er dat eigenlijk zijn? In de historische binnenstad alleen 43, in heel Brugge een 70-tal. De oudste zijn de Peerdenbrug en de Meebrug. Dat lijkt veel, maar verschillende andere steden in binnen- en buitenland bezitten er meer. Gent bijvoorbeeld telt er 125 en Venetië telt er meer dan 400.
22. Groeningemuseum
Het Groeningemuseum ligt aan de Dijver en heeft een schitterende collectie Vlaamse schilderijen in huis uit de periode van de 15de tot de 20ste eeuw. Hoogtepunt van de collectie zijn werken van de Vlaamse Primitieven zoals Van Eyck en Memling. Er hangen er ook werken uit de renaissance en de barok en zelfs van een aantal Vlaamse expressionisten
23. Gruuthusemuseum
Het Gruuthusemuseum was ooit het paleis van de heren van Gruuthuse. Nu kan je er voorwerpen bewonderen die verwijzen naar het leven tussen de 15de en de 19de eeuw, zoals sieraden en keukengerei, maar ook een guillotine…
24. Arentshuis
Het Arentshuis is een 18de eeuws herenhuis dat op het gelijkvloers plaats biedt voor tijdelijke tentoonstellingen. Op de bovenverdieping is er een permanente expositie over Frank Brangwyn (1867-1956), een Britse kunstenaar met Brugse roots. Hij was niet alleen schilder, maar ontwierp ook onder andere keramiek, meubelen en juwelen.
25. Onze-Lieve-Vrouwkerk
Je kunt niet naast de 122 m hoge bakstenen toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk kijken. Het is het op één na hoogste bakstenen gebouw ter wereld. Al in de 13de eeuw is men aan de bouw van de kerk begonnen. De kerk bevat schitterende kunstwerken van het allerhoogste niveau. Dé trekpleister is het wereldberoemde witmarmeren beeld ‘Madonna met kind’ van Michelangelo. Daarnaast vind je in de kerk ook de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië en een fraai marmeren hoofdaltaar.
26. Oud Sint-Janshospitaal
Het Sint-Janshospitaal is één van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen in Europa. Tegenwoordig huisvest het gebouw een museum over het hospitaal. De tentoonstelling laat je zien hoe de ziekenzalen er vroeger uitzagen en je kan een bezoekje brengen aan de oude apotheek, de bijbehorende kruidentuinen en de Hospitaalkapel. Ook kunstliefhebbers vinden hun weg naar het Sint-Janshospitaal. Er hangt namelijk een schilderij van de Vlaamse Primitief Hans Memling.
27. Brouwerij De Halve Maan
In Brugge kan je op een terrasje een streekbier proeven, maar je kan in bierbrouwerij de Halve Maan ook zien hoe dat streekbiertje gebrouwen wordt. Bij deze huisbrouwerij kan je een rondleiding door de brouwerij volgen terwijl je meer leert over het brouwproces en de geschiedenis van de brouwerij. De Halve Maan is de enige familiebrouwerij in de stad die nog actief is en bestond al in de 16de eeuw. De bekendste bieren die er gebrouwen worden, zijn de Brugse Zot en de Straffe Hendrik. Meer infop de website
28. Poertoren
De Poertoren is een vestingtoren uit 1398. Hij werd in 1477 ingericht als opslagplaats en atelier voor buskruit, vandaar ook zijn naam, die door de eeuwen heen behouden bleef. Ooit bevond zich hier vlakbij nog een tweede toren maar die werd intussen gesloopt. Tegenover de Poertoren kan je op een infobord de oudst bewaarde foto van Brugge zien. Eveneens lees je hier nog wat informatie over het Minnewater en omgeving.