Professioneel
Altijd op tijd
Betrouwbaar
Transparant

Tours Brussel

Ontdek het historische centrum van Brussel en bekijk vele bezienswaardigheden zoals het Grand Palace, Manneken Pis en het Place de la Bourse. Bekijk de indrukwekkende historische architectuur waar Brussel om bekend staat en leer over de interessante geschiedenis van deze stad. Rij vervolgens naar het Jubilee Park om te genieten van de aanblik van de Triomfboog. Hier heb je ook de mogelijkheid om een pauze te nemen en iets te eten voordat je gids je naar het beroemde Atomium brengt. Aan het einde van de dag brengt je chauffeur je terug naar het hotel. Omdat het een privétour is, is alles erg flexibel en kunnen we de tour aanpassen aan jouw behoeften.

1.Magritte Museum

Het Magritte Museum maakt deel uit van het Museum voor Schone Kunsten en heeft een aparte ingang. René Magritte was een surrealistisch schilder die gestorven is in Brussel (Schaarbeek) in 1967. Een typisch kenmerk is de tekst die hij op zijn schilderijen schreef, waarvan de beroemdste wellicht “Ceci n’est pas une pipe” (Dit is geen pijp), hoewel hij wel een pijp geschilderd had.

Zijn hoofddoel was om de kijker te doen nadenken over kunst en het surrealisme. Dit museum bevat meer dan 200 werken van Magritte, de grootste collectie in de wereld van deze schilder. Ben je een kunstfan? Dan moet je dit museum zeker bezocht hebben!

2.Kapellekerk

De Onze-Lieve-Vrouwe ter Kapellekerk, kortweg bekend als Kapellekerk aan het eind van de Hoogstraat, heeft een gotisch uitzicht. Bemerk vooral de wat aparte westertoren die onafgewerkt lijkt. Zeker is dat hij barokke kenmerken vertoont.

Het grafmonument van Pieter Brueghel de Oude

Eerder in de 12de eeuw stond op deze plek een romaanse kapel. Toen de bouw van een kerk werd aangevat begin 13de eeuw kreeg de kerk meteen de wat atypische naam Kapelle-kerk. Het is altijd de kerk geweest voor de arbeiders uit de Marollen. Binnen vind je mooie beeldhouwwerken maar het pronkstuk is het nochtans bescheiden grafmonument van de kunstschilder Pieter Bruegel de Oude (1525-1569), die zijn laatste jaren in de Marollenwijk doorbracht. Erboven zou je een originele Rubens hebben kunnen gezien, maar het is een kopie. Een pastoor had in 1765 blijkbaar nood aan geld want hij verkocht het originele kunstwerk.

3.Hallepoort

In de 14de eeuw had Brussel twee stadsomwallingen met tal van stadspoorten. Toen de omwallingen in het midden van de 18de eeuw afgebroken werden, was deze Hallepoort de enige stadspoort die gespaard bleef. Dat kwam omdat hier toen een gevangenis was ondergebracht. Behalve haar militaire verdedigingsfunctie was de Hallepoort later ook in gebruik als opslag voor wapens, opvang voor daklozen, graanzolder, zowaar als lutherse kerk en dus ook als gevangenis.

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

De Hallepoort kreeg haar gotische buitenaanzicht in 1870. Nu biedt de Hallepoort huisvesting voor een afdeling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Op verschillende verdiepingen van het museum krijg je het volledige verhaal van de Brusselse stadsomwallingen (opbouw, verdediging, afbraak…) met een verhelderende uitleg en kaarten. Een aparte ruimte toont voorwerpen over de Brusselse gilden, volkenkunde en folklore. Je kan hier onder meer de kinderwieg van Filips de Schone (vader van Keizer Karel) bewonderen.

Prachtig panorama

Een mooi extraatje bij dit bezoek is de mogelijkheid om een uniek panoramazicht over Brussel te ontdekken. Na 170 treden via een blauwsteentrap kom je op een platform met een 360° uitzicht op de stad. Infobordjes met foto’s helpen je de verschillende plaatsen en bezienswaardigheden te lokaliseren. Uniek, verrassend en een zeer de moeite.
Elke eerste woensdag van de maand kan je het museum in de Hallepoort gratis bezoeken (vanaf 13u).

4.Justitiepaleis

Het eeuwig in stellingen staande Justitiepaleis werd in de 19de eeuw ontworpen door architect Joseph Poelaert. De Brusselaar (1817-1879) tekende heel wat plannen van gebouwen in de stad: Justitiepaleis, Sint-Katelijnekerk, Congreskolom, Muntschouwburg … Hij werd door de inwoners van de Marollenwijk bedacht met de weinig flatterende bijnaam “Skieven Architect”. Een verbastering van “chef architect” of wou men eerder zijn rol in de gedwongen onteigeningen in de verf zetten?

Een van de grootste justitiepaleizen in Europa

Het Justitiepaleis is één van de grootste gebouwen van Europa in zijn soort. Het werd opgetrokken op het hoogste punt van de stad, op de plaats waar misdadigers op de galgenberg werden opgeknoopt. Er werd 20 jaar aan gebouwd. Om je een idee te geven van de omvang. Het Justitiepaleis beslaat een oppervlakte van zowat 26 000 m² of zowat 3 voetbalvelden groot.

5.Egmontpark en Egmontpaleis

Het Egmontpark (1,5 ha) behoort tot het voormalig Egmontpaleis en dateert van het begin van de vorige eeuw. Het is een oase van rust in dit drukke stadsdeel van Brussel. Je kan tot dichtbij het hekken achteraan om een goed zicht te krijgen op het statige Egmontpaleis, maar verder zal je niet geraken. Je kan in een hoekje in dit park nog een overwelfde waterput zien uit de 15de eeuw (de Groote Pollepel). Wil je in Brussel een terrasje doen op een rustige groene plek, dan is het nu het moment.

Het Egmontpaleis

Het Egmontpaleis werd opgetrokken in de 16de eeuw in opdracht van de familie van de graaf van Egmont. Het werd al grondig verbouwd een eeuw nadien. Wat je nu te zien krijgt dateert uit de 18de en 19de eeuw. Het kan niet bezocht worden en wordt gebruikt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat aan de overkant kantoren heeft.

6.Koninklijk Paleis van Brussel

Het Koninklijk Paleis van Brussel is niet de residentie van de koning, het is wel de plaats waar hij bezoekers ontvangt. Als hij in het land is dan hangt ook de Belgische driekleur te wapperen. Het Paleis is een samenvoeging van vele gebouwen waarvan het huidige uitzicht dateert van begin 20ste eeuw.

Je kunt dit paleis bezoeken vanaf een paar dagen na de Nationale Feestdag tot begin september.

7.Warandepark

Het park van Brussel of Warandepark wordt drukbezocht: het is een gerichte doorgang voor heel wat pendelaars die zich van het Centraal station naar hun werkplek begeven. Maar ook veel gewone parkbezoekers zal je er aantreffen.

Van jachtterrein naar park

Het gebied was het vroegere jachtterrein van de opeenvolgende kasteelheren. De Bourgondische hertogen kwamen er jagen op everzwijnen, herten en ander wild. Het huidige park heeft een oppervlakte van 13 ha. Het centrale wandelpad verbindt het Koninklijk paleis met het Paleis der Natie, waar het Federaal Parlement van België huist.

8.Paleis der Natie (Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers)

De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers of Paleis der Natie, zoals het gebouw officieel heet, is te bezoeken in groep. Als individuele bezoeker kan je er terecht op 21 juli. Dit gebouw dateert uit de 18de eeuw en werd eerst gebruikt als lokale regeringszetel. Op dagen dat het federaal parlement werkzaam is kan je hier wel wat bekende politici zien aan- en afrijden.

9.Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

Verschillende bouwstijlen beïnvloedden het uitzicht van de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, gotiek en barok zijn de voornaamste. Deze kerk heeft vooral bekendheid verworven bij de begrafenis van koning Boudewijn en het huwelijk van prins Filip en prinses Mathilde. De huwelijksplechtigheid viel samen met het einde van de jarenlange restauratie van de kathedraal.

De merediaan van Brussel

Door deze kerk loopt de meridiaan van Brussel. Gelukkig is de kathedraal niet ingesloten door gebouwen zodat je kunt genieten van de uitstraling van dit monument. Je kunt er buiten de erediensten vrij in en uit.

10.Sint-Hubertusgalerijen

De in 1846 door Pieter Cluysenaer gebouwde Sint-Hubertusgalerijen waren hun tijd ver vooruit en zijn zelfs nu nog de mooiste van de stad. Op het gelijkvloers tref je allerhande luxueuze winkels zoals Delvaux, Neuhaus en aan de kant van de Grasmarkt Tilquin met een prachtige verzameling messen in de etalage. In Cinema Arenberg worden nog films gespeeld. Honger of dorst kan gestild worden in de Taverne du Passage of Mokafee. Op de bovenverdiepingen zijn (gegeerde) appartementen.

Een koninklijke naam

Als eerbetoon aan het vorstenhuis kregen de galerijen een koninklijke naam: het stuk ten oosten van de Beenhouwersstraat werd Koningsgalerij, het stuk ten westen Koninginnegalerij en het korte stukje dat de Koningsgalerij met de Predikherenstraat verbindt, Prinsengalerij. De galerij heette oorspronkelijk Sint-Hubertuspassage, in oktober 1965 kreeg het zijn huidige naam: Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen.

11.Koninklijke Muntschouwburg

De Koninklijke Muntschouwburg of kortweg de Munt is in tegenstelling tot andere 19de eeuwse gebouwen zeer sober. De Munt werd voor het eerst gebouwd begin de 19de eeuw. Hij kwam op de plaats van het in 1700 gebouwde theater ‘De Munte’, genoemd naar de muntslagerij die er voorheen was gevestigd. Het fronton wordt sinds 1854 verfraaid met het halfverheven beeldhouwwerk De harmonie der driften van Eugeen Simonis.

De stomme van Portici

De Munt speelde meteen al een belangrijke rol in de geschiedenis van België. De opvoering op 26 augustus 1830 van La Muette de Portici was aanleiding tot de Belgische opstand en de uiteindelijke onafhankelijkheid. Nog voor het einde van de voorstelling stormden de toeschouwers de zaal uit om de in het stuk opgevoerde opstandigheid in de praktijk om te zetten. Er braken rellen uit, er werd brand gesticht en er werden barricades opgeworpen. Het zou echter nog tot 24 september duren voor de revolutie echt losbarstte. De rest van het verhaal is nationale geschiedenis.

12.Beurs

Het 19de-eeuwse gebouw van de Beurs kan je alleen bezoeken in groep. Toch loont het de moeite om even halt te houden en de vele figuren en beelden te bewonderen die de Beurs versieren, gemaakt door kunstenaars als de broers Jacquet, Guillaume de Groot, Albert-Ernest Carrier-Belleuse en zijn toenmalige beginnende assistent Auguste Rodin. Sinds 2015 zit Euronext Brussels niet meer in het beursgebouw (zij zijn verhuisd naar het Markiesgebouw) en het is dan ook de bedoeling dat dit prachtige gebouw een nieuwe bestemming krijgt.

De Belg en zijn bier

Het winnende idee werd een biermuseum (ook al omdat uit marktonderzoek bleek dat een 46% procent van de toeristen graag een biermuseum wou bezoeken).

13.Jeanneke Pis

Jeanneke Pis, de vrouwelijke tegenhanger van Manneken Pis, werd in 1987 door lokale handelaars geplaatst om ook in de Getrouwheidsgang klanten te lokken. Dit beeld kan je bezoeken als je in de buurt van de Beenhouwerstraat komt.

14.Manneken Pis

Manneken Pis is het symbool van Brussel en zelfs België. Het originele beeldje dateert uit de 17de eeuw en kan je terugvinden in het Museum van Brussel (Broodhuis). Het Manneken heeft al veel meegemaakt: hij werd al vaak ontvoerd, beschadigd,… Daarom zijn er enkele kopieën gemaakt en ‘woont’ het originele (al is daar nog veel om te doen) beeldje nu in het Broodhuis.

Outfit change

Ondertussen heeft het beeldje ook al zijn eigen museum, GardeRobe Manneken Pis. Hier kan je alle kostuums vinden die het beeldje al heeft gedragen. Er bestaan ondertussen al meer dan 1000 kostuums en jaarlijks wordt het beeldje zo’n 130-tal keer aangekleed in een verschillend kostuumpje. De kostuumpjes moeten met één van de volgende thema’s te maken hebben: herkomst, bekende mensen, sportfiguren, goede doelen, beroepen, folklore of ontwerpers.

15.Grote Markt

De Grote Markt van Brussel is dé topattractie van de stad. Op het plein kan je talrijke gildenhuizen vinden waarvan er heel wat zijn omgebouwd tot gezellige cafés en restaurants. Regelmatig wordt de Grote Markt ook omgebouwd voor evenementen zoals de Kerststal en het bloementapijt.

Hoge toren

De aandacht op het plein wordt vooral getrokken door de 96 meter hoge toren van het stadhuis. De oudste delen van het stadhuis dateren uit de 15de eeuw maar het meeste van wat je ziet is afkomstig uit de 18de eeuw.
Verder vind je op de Grote Markt ook het Broodhuis. Hier kan je het Museum van de stad Brussel terugvinden. Je vindt er meer informatie over de geschiedenis van de stad en ook talrijke kunstwerken die een link hebben met Brussel. Hier vind je ook het originele Manneken Pis.

Maison des Brasseurs

In het Maison des Brasseurs kom je dan weer alles te weten over de productie van bier. Naast een informatiecentrum is het Maison des Brasseurs ook de hoofdzetel van de vereniging van Belgische Bierbrouwers.

16.Atomium

Het Atomium is de 165 miljard maal vergrootte voorstelling van een ijzeratoom. Het was dé attractie op de wereldtentoonstelling van 1958. Niemand had gedacht dat het zou uitgroeien tot een nationaal symbool. Het is ongeveer 100 meter hoog en bevat nu tijdelijke- en permanente tentoonstellingen. Een snelle lift brengt je naar de bovenste verdieping en dan kan je zo verder afdalen met de roltrappen. In de bovenste bol is een restaurant gevestigd.

Onze tipKoop je tickets voor het Atomium online en sla de wachtrijen over, zo kan je direct naar binnen zonder wachten.

17.Chinees Paviljoen en Japanse Toren

Het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren bezoek je natuurlijk in de eerste plaats voor hun typische bouwstijl. De Japanse Toren ligt aan de overzijde van de Jules Van Praetlaan, maar heeft dezelfde ingang als het Chinees Paviljoen. In tegenstelling tot wat je zou denken, zijn deze niet van een wereldtentoonstelling van Brussel. Leopold II, de koning die Brussel een ander zicht gaf, heeft ze gekocht op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1900.

Niet meer toegankelijk

Langs buiten kan je de gebouwen nog bewonderen, maar helaas zijn ze om veiligheidsredenen niet langer toegankelijk. Enkele topstukken uit de collectie Chinees exportporselein werden tentoongesteld in de China-zalen van het Jubelparkmuseum.

18.Koninklijke Serres

Ieder jaar zijn de Koninklijke Serres een korte periode opengesteld voor het publiek. Het was Leopold II die hier deze gebouwen neerzette. Dit glazen complex bestaat uit verschillende glazen gebouwen die niet alleen planten bevatten, maar ook gebruikt worden voor evenementen van de koninklijke familie. Ieder jaar opnieuw is de opening van de serres een grote publiekstrekker.

19.Koninklijk Paleis

Het Paleis van Laken

Het Koninklijk Paleis wordt bewoond door Koning Filip, reeds van na de dood van Koning Boudewijn, omdat zijn vader Koning Albert II in het Paleis Belvedère bleef wonen. In tegenstelling tot het Paleis van Brussel is dit een residentieel paleis. Het Paleis van Laken dateert nog van voor de onafhankelijkheid van België. Het gebouw werd echter voor een belangrijk deel verwoest bij een brand op het einde van de 19de eeuw. Na de restauratie is het uitgebreid.

20.Planetarium

Het Planetarium is gelegen tussen Bruparck en het Heizelstadion. Er wacht je een onvergetelijke projectie van de sterrenhemel. Het is een vrij recent gebouw (jaren ’70) met verschillende tentoonstellingsruimten.